Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να ξεκινήσετε την πρακτική της γιόγκα;

Κάθε άτομο που ξεκινά την περιπέτειά του στη γιόγκα θα πρέπει να το κάνει υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτή, π.χ. ως μέρος μαθημάτων αρχάριων ή μεμονωμένων μαθημάτων. Στην αρχή, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να γνωρίσετε τις αισθήσεις που προέρχονται από το σώμα, να μάθετε για τους περιορισμούς του που απαιτούν περαιτέρω εργασία, να μάθετε τη σωστή τεχνική εκτέλεσης asanas και να καταλάβετε ποιες σωματικές αισθήσεις πρέπει να τις συνοδεύουν.

Αυτό θα σας επιτρέψει όχι μόνο να μάθετε να ασκείστε, αλλά πάνω απ ‘όλα να αποφύγετε την αποθάρρυνση και τους πιθανούς τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί επηρεάζουν συχνότερα το άνω μέρος του σώματος και βιώνουν γυναίκες που, λόγω της ανατομικής τους δομής, έχουν πολύ ισχυρότερους μυς στα πόδια και τους γλουτούς. Επομένως, κάθε στάση που περιλαμβάνει τους ώμους, τα χέρια και τα χέρια θα πρέπει να γίνεται αρχικά με εξαιρετική προσοχή.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ μερικές ασάνες μπορεί να φαίνονται απλές, στην πραγματικότητα είναι πολύ απαιτητικές. Ωστόσο, η ευελιξία έρχεται με το χρόνο, και οι αρχάριοι μπορούν να χρησιμοποιούν απλοποιημένες στάσεις, καθώς και εκείνες που εκτελούνται με βοηθήματα όπως κύβους γιόγκα. Για ορεκτικά, αυτά μπορεί να είναι άνετα μπλοκ αφρού αντί για σκληρά κομμάτια ξύλου.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η γιόγκα δεν είναι εύκολη ή ελαφριά, απαιτεί επίσης κανονικότητα και υπέρβαση των εμποδίων, αλλά η ανταμοιβή για την προσπάθεια είναι πολυδιάστατα αποτελέσματα.

Ασφαλής γιόγκα κατά την εγκυμοσύνη

Η γιόγκα μπορεί να εξασκηθεί από τις περισσότερες γυναίκες που περιμένουν. Η λεγόμενη προγεννητική γιόγκα όχι μόνο μπορεί να προσφέρει στη μητέρα την απαραίτητη άσκηση, αλλά επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση κοινών συμπτωμάτων όπως πόνος στην πλάτη, ναυτία και προβλήματα ύπνου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βελτιώνει τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος κατά τον τοκετό.

  •    Ο τύπος και το επίπεδο της επιτρεπόμενης σωματικής δραστηριότητας πρέπει να συμφωνούνται με το γιατρό σας κάθε φορά. Ελλείψει αντενδείξεων, η κλασική γιόγκα μπορεί να ασκηθεί ακόμη και κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αν και φυσικά θα είναι ένα πολύ περιορισμένο και ασφαλές σετ από asanas.
  •    Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγετε τις κάμψεις προς τα πίσω, στάσεις που απαιτούν στροφές και ανεστραμμένο κορμό, καθώς και να ξαπλώνετε στην πλάτη σας και την υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ( bikram yoga).
  •     Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί, αποφεύγοντας τυχόν κινήσεις που σας προκαλούν δυσφορία.
  •     Κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι asanas πρέπει να τροποποιούνται σωστά και να είναι άνετες.

Είναι σημαντικό ότι δεν πρέπει να ξεκινήσετε την πρακτική σας άσκηση ενώ είστε ήδη έγκυος. Σε ευλογημένη κατάσταση, συνιστάται επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εκπαιδευτή που ειδικεύεται στη γιόγκα για έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικά βίντεο για γυναίκες με εμπειρία πρακτικής.

Γιόγκα για τους ηλικιωμένους

Παρόλο που η μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται συχνά με απώλεια ευελιξίας του σώματος, περιορισμούς κινητικότητας και ιατρικές παθήσεις, η άσκηση γιόγκα από ηλικιωμένους δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά συνιστάται ακόμη! Προσφέρει οφέλη που σχετίζονται όχι μόνο με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της δύναμης, αλλά και με τη βελτίωση της διάθεσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Για να εξασκηθείτε στη γιόγκα, δεν χρειάζεται να ξαπλώνετε σε ένα χαλί ή να παίρνετε δύσκολες στάσεις. Εάν είναι δυνατόν, οι ασάνες μπορούν να εκτελεστούν ακόμη και όταν κάθεστε, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα με ισορροπία, έλλειψη δύναμης ή όταν αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι εντελώς νέος.

Η καρέκλα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ασάνες που ενισχύουν τον κορμό και το άνω μέρος του σώματος, αλλά και για παράδειγμα θέσεις τεντώματος που φέρνουν ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη – τόσο στα αυχενικά όσο και στα θωρακικά μέρη, καθώς και στα κάτω μέρη της σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εκ των προτέρων. Εάν αφορούν το κινητήριο σύστημα, αξίζει επίσης να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή. Σήμερα, είμαστε όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι σε στρες και εντάσεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ηρεμιστικά ή ναρκωτικά με την ελπίδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα βάρη.

Η γιόγκα, η παλαιότερη γνώση της ζωής, σας βοηθά να διαχειριστείτε το άγχος σε σωματικό και διανοητικό επίπεδο. Ζώντας με ένα χαλαρό σώμα και μυαλό είναι η φυσική μας κατάσταση, δυστυχώς ξεχασμένη. Όσοι διατηρούν αυτήν την ικανότητα απολαμβάνουν καλή υγεία και ευεξία.

Οι καταστάσεις του μυαλού και του σώματός μας είναι στενά συνδεδεμένες

Όταν οι μύες είναι χαλαροί, το μυαλό πρέπει να είναι ήρεμο και όταν είστε υπό πίεση το σώμα σας υποφέρει επίσης. Ο καθένας από εμάς αντιδρά σε προβλήματα με έναν τυπικό τρόπο, για παράδειγμα με το τσίμπημα των δοντιών μας, τη σύλληψη των φρυδιών μας, τη σύσφιξη του λαιμού μας ή ολόκληρου του σώματος. Αυτή η περιττή ένταση είναι μια σημαντική αιτία κόπωσης και κακής υγείας.

Πολλά χρόνια έρευνας από φημισμένα ιατρικά ινστιτούτα σχετικά με τις επιδράσεις της γιόγκα, της χαλάρωσης και του διαλογισμού φέρνουν αναμφισβήτητα στοιχεία για τα ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα και το μυαλό μας της συστηματικής άσκησης αυτών των κλάδων.

Οι στάσεις γιόγκα που ονομάζονται asanas παρέχουν σταθερότητα, υγεία και ελαφρότητα. Χαλαρώνουν τους μύες και τις αρθρώσεις, κάνουν μασάζ εσωτερικών οργάνων, διευκολύνουν την αναπνοή και την κυκλοφορία. Αναγκάζουν κάθε μέρος του σώματος να ασκεί, διασφαλίζοντας μια ωραία δομή. Η άσκηση asanas ενισχύει το σώμα ενώ το κάνει εύπλαστο. Αναπτύσσει φυσική κατάσταση, ισορροπία, αντοχή και δύναμη.

Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και αφαιρεί την κόπωση. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η συνεχής πρακτική της γιόγκα ανακουφίζει ορισμένες από τις ασθένειες που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, την αθηροσκλήρωση, τις κιρσούς και τις καρδιακές παθήσεις. Αυξάνεται η ικανότητα των πνευμόνων, μειώνεται το σωματικό βάρος και η περιφέρεια, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *