Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Διατήρηση χαμηλού φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αποτελούν κρίσιμο μέρος της συνολικής σας υγείας και της ικανότητας του σώματός σας να λειτουργεί σωστά σε καθημερινή βάση. Για όσους από εμάς με διαβήτη, η προσπάθεια επίτευξης “φυσιολογικών” επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι μια σταθερή, ωριαία επιδίωξη. Και δεν είναι εύκολο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα “κανονικά” επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις σειρές στόχων για το σώμα ενός μη διαβητικού και ρεαλιστικούς στόχους σακχάρου στο αίμα για άτομα με prediabetes, διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2.

Μια ποικιλία διεγέρσεων και μηχανισμών ρυθμίζει στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό για τη μεταβολική ομοιόσταση. Τα επίπεδα μπορεί να κυμαίνονται μετά από νηστεία για μεγάλες χρονικές περιόδους ή μία ή δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφής. Παρ ‘ όλα αυτά, οι διακυμάνσεις είναι μικρές. Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο ανθρώπινο αίμα παραμένουν σε εξαιρετικά στενό εύρος.

Επίπεδο γλυκόζης στο αίμα

1Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό κυμαίνεται από περίπου 82 mg/dl έως 110 mg/dl (4, 4 έως 6, 1 mmol / l). Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε σχεδόν 140 mg/dl (7, 8 mmol / l) ή λίγο περισσότερο σε φυσιολογικούς ανθρώπους μετά από ένα πλήρες γεύμα. Στους ανθρώπους, τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι περίπου 90 mg/dl, ισοδύναμα με 5mM (mmol/l).

Με άλλα λόγια, σε ένα υγιές ενήλικο αρσενικό 75 kg (165 lb) με όγκο αίματος 5 λίτρων (1,3 gal), ένα επίπεδο γλυκόζης αίματος 100 mg/dl ή 5,5 mmol/l σημαίνει συνολικά περίπου 5 g (0,2 oz ή 0,002 gal, 1/500 του συνόλου) γλυκόζης στο αίμα. Αυτό σημαίνει επίσης περίπου 45 g (1½ ουγγιές) στο συνολικό νερό του σώματος. Το συνολικό νερό του σώματος περιλαμβάνει περισσότερο από το αίμα και συνήθως θα είναι περίπου το 60% του συνολικού σωματικού βάρους στους άνδρες. 5 γραμμάρια γλυκόζης είναι ισοδύναμα με ένα μικρό πακέτο ζάχαρης ή ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο ζάχαρη.

Είστε σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Μπορείτε να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε τον διαβήτη αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα, τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα και διατηρώντας ή χάνοντας βάρος
Ο προ-διαβήτης ονομάζεται επίσης μειωμένη γλυκόζη νηστείας μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια-αποκαλύπτει ότι τα κοινά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αιχμές σακχάρου στο αίμα σε αλλιώς υγιείς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις αιχμές θα μπορούσε να αποτρέψει τον διαβήτη και μερικές από τις επιπλοκές του.

Ο διαβήτης επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι σχεδόν το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Επιπλέον 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν prediabetes. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεταβολικής νόσου.

Διακυμάνσεις σε διαφορετικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

2Για να μετρήσουν αυτά τα επίπεδα, οι γιατροί χρησιμοποιούν δύο κύριες μεθόδους: είτε λαμβάνουν δείγματα σακχάρου αίματος νηστείας, τα οποία τους ενημερώνουν για το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο.ή μετρούν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (Πηγή HbA1c). Η δοκιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση του διαβήτη και βασίζεται στα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε περίοδο 3 μηνών. Παρά την ευρεία χρήση τους, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν μπορεί να πει τίποτα για τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Έτσι, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Michael Snyder, ο οποίος είναι καθηγητής Γενετικής στο Stanford, έθεσαν ως στόχο  παρακολουθήσουν αυτές τις καθημερινές διακυμάνσεις σε αλλιώς υγιή άτομα. Εξέτασαν τα πρότυπα αλλαγής του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα και εξέτασαν πώς αυτά τα πρότυπα ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων που είχαν το ίδιο γεύμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αποτελούν κρίσιμο μέρος της συνολικής σας υγείας και της ικανότητας του σώματός σας να λειτουργεί σωστά σε καθημερινή βάση. Για όσους από εμάς με διαβήτη, η προσπάθεια επίτευξης “φυσιολογικών” επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι μια σταθερή, ωριαία επιδίωξη. Και δεν είναι εύκολο.

Ο προ διαβήτης ονομάζεται επίσης μειωμένη γλυκόζη νηστείας μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια-αποκαλύπτει ότι τα κοινά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αιχμές σακχάρου στο αίμα σε αλλιώς υγιείς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις αιχμές θα μπορούσε να αποτρέψει τον διαβήτη και μερικές από τις επιπλοκές του. Ο διαβήτης επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι σχεδόν το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Επιπλέων 84 εκτομύρια άνθρωποι έχουν prediabetes.

Δοκιμή γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

3Τα μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεταβολικής νόσου. Για να μετρήσουν αυτά τα επίπεδα, οι γιατροί χρησιμοποιούν δύο κύριες μεθόδους: είτε λαμβάνουν δείγματα σακχάρου αίματος νηστείας, τα οποία τους ενημερώνουν για το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο.ή μετρον τα επιπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (Πηγή HbA1c).

Η δοκιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση του διαβήτη και βασίζεται στα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε περίοδο 3 μηνών. Παρά την ευρεία χρήση τους, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν μπορεί να πει τίποτα για τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Έτσι, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μάικλ Σνάιντερ, ο οποίος είναι καθηγητής Γενετικής στο Στάνφορντ, έθεσαν ως στόχο να παρακολουθήσουν αυτές τις καθημερινές διακυμάνσεις αλλιώς σε υγιή άτομα. Εξέτασαν τα πρότυπα αλλαγής του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα και εξέτασαν πώς αυτά τα πρότυπα ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων που είχαν το ίδιο γεύμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *