Σακχαρώδης διαβήτης, και οι δύο τύπου 1 και 2 · Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του ασθενούς. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια ανίατη ασθένεια – ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη πρέπει να καλύψει τις ανεπάρκειες ινσουλίνης για το υπόλοιπο της ζωής του. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές παρενέργειες.
Γιατί είναι περίπλοκος ο διαβήτης; Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος όπου η παραγωγή ινσουλίνης είναι ανώμαλη και η γλυκόζη του αίματος του ασθενούς είναι πολύ υψηλή. Άτομα που δεν γνωρίζουν την ασθένεια και δεν λαμβάνουν θεραπεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιπλοκές. Ωστόσο, ο κίνδυνος ισχύει και για ασθενείς που έχουν κάνει λάθος στη δοσολογία ή τη δίαιτα ινσουλίνης. Οι επιπλοκές του διαβήτη χωρίζονται σε οξεία (οξεία) και χρόνια.
Τι βλάπτει τον διαβήτη; Οξείες και χρόνιες επιπλοκές
Οι οξείες επιπλοκές του διαβήτη σχετίζονται με την ξαφνική απόκριση του σώματος σε ανώμαλα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου γίνονται πολύ χαμηλά λόγω υπερβολικής δόσης ινσουλίνης ή υποσιτισμού. Στη συνέχεια αισθάνεται πολύ πεινασμένος, σπασμούς, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και γενική νευρικότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και ακόμη και θάνατο.
Υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία είναι το αντίθετο της υπογλυκαιμίας . Εμφανίζεται όταν υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα του ασθενούς. Ο λόγος για αυτό είναι ότι έχει χορηγηθεί πολύ λίγη ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν παρέχεται στα κύτταρα του σώματος. Το υψηλό επίπεδο οδηγεί σε γενική αδυναμία και κακή επούλωση πληγών, και σε ακραίες περιπτώσεις – σε κετοξέωση.
Κετοξέωση. Η κετοξέωση είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη, η οποία απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς. Ως αποτέλεσμα της υπεργλυκαιμίας, η ενέργεια αποκτάται με την καύση του λίπους, και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση κετονικών σωμάτων.
Μπορούν να οξυνίσουν το αίμα, το οποίο διαταράσσει τις μεταβολικές διαδικασίες. Ο διαβητικός αρχίζει να αισθάνεται υπερβολική κόπωση, υπνηλία και ναυτία. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι επίσης εμετός, συχνή ούρηση και η μυρωδιά των σάπιων μήλων από το στόμα (μυρωδιά ακετόνης).
Επιπλοκές του μικροαγγειακού διαβήτη
Οι οξείες επιπλοκές του διαβήτη οδηγούν επανειλημμένα σε χρόνιες επιπλοκές.
Αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια οπτική επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγούν σε πάχυνση του βολβού του ματιού και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων. Το άρρωστο άτομο αρχίζει να βλέπει χειρότερα τόσο στο σκοτάδι όσο και στο φως της ημέρας.
Νεφροπάθεια. Η νεφροπάθεια είναι μια σοβαρή νεφρική νόσος που είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια. Το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα του ασθενούς οδηγεί στη συσσώρευση επιβλαβών ενώσεων στα σπειράματα, οι οποίες γίνονται όλο και πιο διαπερατές καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Ένα προειδοποιητικό σημάδι είναι η εμφάνιση ασθενούς πρωτεΐνης στα ούρα, καθώς και η χαρακτηριστική διόγκωση των αστραγάλων και των καρπών.
Νευροπόθεια. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου διαταράσσουν τις λειτουργίες των νευρικών ινών που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση παλμών μεταξύ ιστών και οργάνων. Τα άτομα που πάσχουν από νευροπάθεια παραπονούνται για αισθητηριακές διαταραχές, αίσθημα μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία. Αυτή η επιπλοκή μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβητικού ποδιού.
Μακροαγγειοπαθητικές επιπλοκές του διαβήτη
Σύνδρομο διαβητικού ποδιού. Το διαβητικό σύνδρομο διακοπής ορίζεται ως παθολογικές αλλαγές στο πόδι που προκαλούνται από υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Χαρακτηριστικό για τους διαβητικούς είναι ο διαβητικός νευροπαθητικός πόδι, που χαρακτηρίζεται από ταλαντευόμενο βάδισμα και αίσθημα μούδιασμα σε ηρεμία. Το δέρμα του ποδιού είναι ξηρό και εμφανίζεται δύσκολο να επουλωθούν πληγές.
Στεφανιαία νόσο. Ένα σημαντικό πλεόνασμα ζάχαρης στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος βλάπτει ολόκληρα τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι αθηροσκληρωτικές διεργασίες επιταχύνονται, προκαλώντας διαταραχή της ροής του αίματος στα όργανα και απόφραξη στις αρτηρίες. Η στεφανιαία νόσος μπορεί συνεπώς να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
Ισχαιμική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η καρωτιδική αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματά της είναι αναστρέψιμα, αλλά συνήθως οδηγεί σε μακροχρόνια αναπηρία ή ακόμη και θάνατο του ασθενούς.
Επιπλοκές που δεν μοιάζουν με διαβήτη
Πώς να προστατευτείτε από τις επιπλοκές του διαβήτη; Οι προαναφερθείσες επιπλοκές του διαβήτη είναι μόνο παραδείγματα των πιο κοινών ασθενειών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που υπάρχουν πολλές παρενέργειες του διαβήτη, προκύπτουν από έναν λόγο – μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας μερικούς κανόνες.
- Μετρήστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρκετές φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας έναν μετρητή με ειδικές ταινίες (νηστεία και 1,5 – 2 ώρες μετά το φαγητό),
- Φροντίδα της τεχνικής κατάστασης των συσκευών που βοηθούν στον έλεγχο και τη θεραπεία του διαβήτη (στυλό ή αντλία ινσουλίνης),
- Δοσολογία ινσουλίνης όπως συνιστάται από διαβητολόγο,
- Σε βάθος επαλήθευση ότι άλλα φάρμακα δεν επηρεάζουν δυσμενώς τη θεραπεία του διαβήτη,
- Παρατήρηση του σώματος και άμεση αντίδραση σε ενοχλητικά σήματα (ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση οξέων επιπλοκών),
- Τρώτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε τακτά χρονικά διαστήματα (για την πρόληψη αιχμών γλυκόζης στο αίμα),
- Αποφυγή ζάχαρης σε γεύματα και ποτά,
- Σωματική δραστηριότητα,
- Φροντίδα της υγιεινής (ειδικά με διαβητικό πόδι),
- Επαλήθευση της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, π.χ. με το μηχάνημα BP B2 Basic,
- Μηνιαίες εξετάσεις ακετόνης και σακχάρου στα ούρα (απαραίτητες για την εκτίμηση του κινδύνου κετοξέωσης),
- Εκτελέστε μια ετήσια μέτρηση πρωτεΐνης ούρων (απαιτείται για τη διάγνωση πιθανής νεφροπάθειας).
Περίληψη. Η καθημερινή πάλη με τον διαβήτη απαιτεί τεράστια αυτοπειθαρχία και κίνητρα για να φροντίσει την υγεία τους. Μια θετική στάση σε συνδυασμό με την επίβλεψη ενός διαβητολόγου και την παρακολούθηση του σώματος θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής ενός διαβητικού. Ακόμη και μικρές και συστηματικές αλλαγές μπορούν να προστατεύσουν τον ασθενή από επικίνδυνες επιπλοκές.